Afterwork dumpling-kurs på Zoom i regi av kinakål.no for en gruppe DNB-ansatte, 23. april 2021.
饺 子 - jiaozi - kinesiske dumplings, spises i store deler av landet. Det er en type slow fast food, det er tidkrevende å lage, men super-raskt å tilberede.
Verbet som brukes for å brette sammen dumplings på kinesisk er 包 (bao) [pakke, holde rundt, omfavne], og når kinesiske familier samler seg til nyttårsfeiring er det nettopp for å pakke dumplings sammen og holde litt rundt hverandre. Det finnes et enormt antall variasjoner både hva deig, fyll og bretteteknikker angår. I de sørlige deler av Kina er det ofte vanlig å bruke rismel til deigen, i nord er det hvetemel som gjelder.
Dette kurset vil vi lære deg å lage nordkinesiske hvete-dumplings, med enten kjøttfyll eller veganfyll, som vi til slutt koker og spiser.
设备 Utstyr du trenger å finne fram før vi starter
-Desilitermål, eller aller helst, en digital kjøkkenvekt
-Et par store blandeboller, et dørslag
-En god kniv
-Skjærebrett
-En ren arbeidsflate, et rent kjøkkenhåndkle
-En romslig kjele 5-8 liter
-For deg som lager vegan dumplings, en stekepanne
-Pinnekjevle, evt. et vanlig kjevle. Tips: Pinnekjevle kan du også lett lage lage selv, du trenger bare en ca. 30 cm lang, Ø ca. 1.5-2-5 cm rundstokk (tenk, gammelt kosteskaft, Maxbo etc. )
-En stekespade eller ren sparkelkniv elle deig-kniv eller et annet lidt bredt, flatt redskap
-En hullsleiv/fiskespade hvis du har
-Et par spisepinner hvis du har, eller noe annet å røre med
工作安排 Arbeidsgang
Deigen skal hvile — eller, som man sier på kinesisk, 醒面, vekkes — i ca. 20-30 minutter etter vi har knadd den sammen, så vi lager deigen først, deretter lager vi fyllet. De som lager kjøttfyll lager kjøttfyll, de som lager veganfyll lager det. Når fyllet er unnagjort, kan vi gå videre med deigen. Vi skal kjevle ut små tynne lapper, som vi så pakker rundt en passe stor mengde fyll. Til slutt setter vi over en romslig kjele med vann, når vannet koker har vi i dumplingene, koker dem og spiser.
Jeg tenker at hvis hver og en får til å lage 12 brukbare dumplings er det nok til en voksen person. Oppskriftene under gir optimalt 20 dumplings, så kan hende lager du nok til å bespise to, kanskje nesten tre, men jeg vet av erfaring at kanskje ikke alle blir like bra første gangen......
Hvis noen ser at de lager flere enn de kan spise, er det bare å putte i fryseren. Vel å merke, før du koker dem. Sett dem på et brett, og sett brettet inn fryseren. Når dumplingene etter et par timer er gjennomfryst, putter du dem over i en pose. Merk også, frosne dumplings skal ikke defroste før de varmebehandles, de går rett fra fryseren i kokende vann, klare på 6 minutter!
面团 Deig til dumpling
Denne typen dumplings lager vi med standard siktet hvetemel, salt og vann. Glutenfritt mel er ikke spesielt egnet. Ideelt bruker du 10 gram ferdig deig per dumpling. Her er målene til en deig på tilsammen 205 gram. Er dere flere som jobber sammen så skalerer dere bare opp, men jeg anbefaler at dere da lager en deig, som dere så deler mellom dere når vi skal kjevle og pakke.
Til en person/200 gram ferdig deig trenger du
135 gram/190 cl mel
70 gram/70 cl vann
1.5 gram/ 0.5 ts salt
做法 Metode:
Mål opp mel, vann og salt så eksakt som mulig. En digital vekt er absolutt å foretrekke, men på den annen side, det er ikke helt galt å kunne jobbe uten vekt også, men det krever fingerspiztgefuhl. Bland det tørre sammen i en bolle, jobb vannet inn litt etter litt og bind melet med vannet. Når du har jobbet inn alt vannet, flytter du deigen ut av bollen over på en ren arbeidsflate og knar i ca. 10 min. Deigen skal være ganske hard og fast, glatt, men ikke tørr, og uten spor av tørt mel. Er den for tørr, kna inn bittelitt vann, her snakker vi en og en teskje. Er den for myk, kna bare inn litt mere mel. Hvis ikke overflaten er helt perfekt etter du ha knadd deg lei, fortvil ikke, deigen vil sette seg endel mens den hviler.
Tilslutt legger du deigen i en ren plastpose hvor deigen skal hvile mens vi lager fyllet. La den bare ligge på benken i romtemperatur.
饺子馅儿 Fyll til dumplings
Dumplingfyll kan varieres i det uendelige, men uansett hva for råvarer du bruker, så er det viktig å
-drive mest mulig vann på forhånd,
-finhakke,
-blande godt sammen til en jevn farse.
I den beste av alle verdener, så tar hver dumpling 15 gram fyll. Dette krever også litt øvelse, og for å ha litt å gå på, så lager vi her ca. 350 gram fyll til deigen vår på 205 gram.
牛肉白菜馅儿 Dumpling-fyll med oksekjøtt og kinakål
200g kjøttdeig av okse 1/4 kinakål (del en hel kinakål i to halve på langs, så i to en gang til, da du har fire kvarte, merk: ikke kutt av den harde enden)
2ts salt
10g/4ts soyasaus
5g/2ts sesamolje hvis du har, evt. erstatt med smaknøytral matolje
10g/4ts smaknøytral matolje
2 stilker vårløk 2ts finhakket ingefær
1 klype finmalt hvit pepper
做法 Metode:
#Finsnitt kinakål, ha i et dørslag, kna inn 2ts salt, la renne av
#Skrell ingefær, trim vårløk, finhakk alt
#Kna ut vannet av kinakålen
#Bland alt sammen i en bolle og rør godt sammen til du har en jevn og konsistent farse. Smak til om du synes det trengs mere salt, men ikke overdriv, du vil normalt dyppe dem i soyasaus når du spiser dem
牛肉白菜馅儿 Dumpling-fyll med tofu og kinakål
200g fast tofu
1/4 kinakål (del en hel kinakål i to halve på langs, så i to en gang til, da du har fire kvarte, merk: ikke kutt av den harde enden)
2ts salt
10g/4ts soyasaus
5g/2ts sesamolje hvis du har, evt. erstatt med smaknøytral matolje
10g/4ts smaknøytral matolje
2 stilker vårløk
2ts finhakket ingefær
1 klype hvit pepper
做法 Metode:
#Finsnitt kinakål, ha i et dørslag, kna inn 2ts salt, la renne av
#Kutt tofu i centimeter store terninger, varm en stekepanne til middelsvarm, ha i matolje, stek tofu lett gyllenbrun på overflaten, men ikke så hardt at stekeflatene hardner og går mot brunt i fargen
#Skrell ingefær, trim vårløk, finhakk alt
#Kna ut vannet av kinakålen
#Bland alt sammen i en bolle, kna og mos med en hånd så tofu-bitene smuldrer opp og rør så godt sammen til du har en jevn og konsistent farse. Smak til om du synes det trengs mere salt, men ikke overdriv, du har normalt en spalsh soyasaus på når du spiser dem med salt
擀皮 Kjevle ut dumpling wr-/l-apper
#Ta deigen ut av posen og kna den litt en omgang. Del så deigen i to. Legg den ene delen tilbake i posen. Rull ut en ca 1.5cm tykk pølse med den andre. Jobb fra midten og utover. Prøv å få den så jevn som mulig. Kutt den i ca 1.5 lange biter, 10g tunge biter. Bruk gjerne vekt på den første biten og juster deg inn. Sett bitene på høykant. Press dem fate med håndbaken. Dryss over litt mel. Vipp dem rundt i melet så at alle får et tynt mel-lag på overflaten. Rull ut en ca 8cm diameter stor lapp med pinnen, rull med kraft inn mot midten, slipp opp når du ruller tilbake, roter lappen ca 1cm., gjenta. Ideelt ender du opp med en sirkelrund lapp på ca 8cm. diameter som er litt tykkere på midten enn langs kanten. Gjenta til du har brukt opp hele pølsa.
包饺子 Brette dumplings